ИСТОРИЯТА НА ЕДИН ДИЗАЙН: ЖОЗЕТ

Дизайнът Жозет е една истинска легенда за компанията Laura Ashley, защото в различни цветове (точно 20) и артикули (от тъкани до порцелан) се предлага в интериорните ни колекции през последните 15 години, без да губи нито за сезон своята актуалност.  За да отпразнуваме годишнината се заровихме в архивите, за да намерим първоизточника на това неизчерпаемо вдъхновение.

Вдъхновен от характерния за 19 век във Франция дизайн за платове Тoile de Jouy, в който се използват елементи и картини от природата, принтът е характерен със заоблените и подредени като букет изтънчени флорални елементи. 

Архивът ни разказва

Дизайнът Жозет беше буквално открит върху парче античен текстил, съхранен в архивите на Лора - голямо парче коприна, с изобразени на него букети рози, подредени във формата на урна, допълнени със стръкове билки и извити листа от акант. Има и допълнителна украса с перлени нанизи и пискюли, които ни изваждат от типичният Тoile de Jouy и придават луксозен разкош. Стилът е смесица от френска класика с елементи на арт-нуво.

Любов в Прованс – оригинален архивен принт от 2004г.

Така от едно парче коприна и с типичния за Лора Ашли фин и детайлен рисунък беше създаден този емблематичен дизайн за първата си колекция наречена ‚Любов в Прованс“

От тогава дизайнът Жозет заема едно от централните места в почти всяка от колекциите ни, като само го актуализираме цветово – от емблематичното синьо патешко яйце, през огнените червени нюанси до изисканото гълъбово сиво и стоманено сиво. Неотменимата елегантност на дизайна във всеки елемент – от тапет до кутийка за бижута, може да облагороди и придаде блясък на всяко пространство.

Сподели тази статия