Как да изберете цветовата гама за интериора

Два ли има нещо по-вълнуващо от преместването в нов дом, оживяването на пространството с нови мебели  и декорация и поставяне на вашия личен отпечатък в него. 

Когато започвате планирането и избора на стил, вие също трябва да подберете цветовата палитра, която да използвате. Когато оформяте интериор, използването на  цветова палитра е от съществено значение, за да изглежда домът ви балансиран и професионално подреден. Твърде много хора допускат една и съща грешка – купуват цяла колекция от неща, които им харесват, само за да установят, че те не си подхождат заедно.

Макар и избор на цветове да изглежда лесен, мнозина са изправени пред истинско предизвикателство да си представят каква палитра и нюанси да изберат, как цветовете си подхождат един с друг и се комбинират и не на последно място – как тези цветове биха им въздействали при ежедневно обитаване. 

Като опитни дизайнери, тук ние ви даваме няколко безценни съвета как да подберете вашата палитра, какво да вземете предвид в процеса на избор и какви са различните подходи за да направите своя най-добър избор.

 

Как да започнем?

Преди да започнете избора на цветова палитра огледайте добре вашия дом. Нов ли е той или от определен исторически период? Има ли елементи, които искате да запазите и които му придават характер? Такива могат да бъдат например дървен под или мозайка, каменна камина, витражи, дървени греди или ламперия, тухлени стени и т.н. Тези елементи трябва да бъдат взети предвид при избора на цветова палитра, така че да се впишат в бъдещия интериор, независимо дали искате да ги подчертаете или напротив – да създадете интериор, където те да не доминират.

Преди да започнете подредбата на вашата палитра, съберете на едно място своите вдъхновения – снимки от списания, каталози, сайтове, Pinterest или Instagram.  Те ще ви дадат поне една обща идея как работят избраните от вас цветове в други интериори.

Определяне на процентите за цветовете на палитрата

Сега, когато имате обща идея за вида, който искате да постигнете, е време да започнете планирането на цветовете си схема. За да го направите е важно да дефинирате за себе си по какъв начин тези цветове ще бъдат използвани в дома ви.  

В повечето интериори избраните цветове не се използват равномерно – един цвят ще е основен, друг – допълнителен, трети – акцент. Това разпределение е базисно. В цветовата палитра може да варират от 3 до 7 цвята Ако за първи път създавате цветова палитра, най-добре се придържайте към не повече от 3 цвята. Ако искате да включите повече нюанси може да направите това по късно чрез различни цветни акценти.

Основният цвят трябва да съставлява 60-70% от цветовата палитра за пространството, като този цвят се използва за по-големи пространства като стени, под, мебели. Допълнителният цвят може да съставлява около 20-30% от стаята, основно за завеси, килими и други тъкани. И накрая –акцентния цвят трябва да се използва пестеливо и майсторски, като съставлява останалите 5-10 % цветовата палитра. Акцентният цвят се добавя обикновено в дребната декорация – възглавнички, предмети на изкуството, аксесоари.

Придържайте се към идеята за цветова палитра

Повечето хора са виждали горната цветна оптична илюзия, при която два различно засенчени кръга (един по-светъл, един тъмен) променят цвета на идентичен цвят в центъра. Горният пример илюстрира начина, по който цветовете могат да си взаимодействат заедно, за да променят облика на оригинален нюанс. Същото може да се случи и с вашата собствена цветова палитра - това е причината да вземете решение за процентите си, тъй като това може да повлияе на начина, по който цветът ви се възприема с просто око.
Винаги дръжте сметка за това колко контраст искате в целия си дизайн и се уверете предварително за съвпадението на  цветовете като използвате мостри на всеки цвят.  Само така ще сте сигурни дали някой от оттенъците няма да бъде засенчен или променен в общия цветови контекст.

Изберете тип цветова палитра

Като цяло има четири основни типа цветова палитра. Това са монохроматични, аналогични, допълващи и триадни. Всички тези палитри работят по цветовете на цветното колело и се различават в зависимост от това колко контраст искате да създадете във вашето пространство.

Монохромна

Монохроматичната цветова палитра е формулирана чрез използване на различни нюанси с един и същ оттенък като начин за създаване на контраст, без да се използват цветове от противоположни страни на цветното колело. Нашата колекция Refined Elegance използва различни нюанси на сивото – от графит до  стомана, за да създаде едноцветна схема, която е едновременно елегантна, сложна и изтънчена.

Аналогова

Аналогова цветова палитра е палитра, в която се избира основен цвят и всички други цветове в палитрата попадат от двете страни на оттенъка. Подобно на монохроматична схема, тази палитра разчита на малка промяна в нюанса или нюанса, за да създаде контраст. Този тип цветова палитра е идеален за изразяване на еднаквост в дизайна.

Допълваща

Това е цветова палитра за тези, които искат да направят смел интериор. Допълваща палитра използва цветове от противоположни страни на цветното колело. За по-фин външен вид можете да играете с нюансите или нюансите на основните си цветове или да варирате процентния баланс на цветовете в дома си, за да създадете нов и вълнуващ интериор.

Триадна

Подобно на картина на Миро или Кандински, триадна цветова схема използва три цвята от еднакви разстояния на цветното колело. Червеното, жълтото и синьото са най-основните от тези нюанси. Използвайки този метод, можете да създадете разнообразна цветова палитра, която наистина ще даде на вашия интериор уникален вид и смело присъствие.

Осмислете настроението и атмосферата

И накрая – това, което трябва да вземете предвид при създаването на цветова палитра за вашия дом, е какво настроение искате да има вашата къща. Може би искате лека романтична атмосфера или предпочитате модерен кънтри  вид, който е чист и свеж; или дом с жълто, който да внесе малко слънце в пространството ви. Помислете за начина си на живот и какви цветове може да са най-подходящи за вас и вашето семейство – такива, които да успокояват или пък да стимулират? Как бихте искали да се чувствате в домът си е въпрос, чиито отговор ще ви доведе до вашата цветова палитра. 

Сподели тази статия