СЪВЕТИТЕ НА LAURA ASHLEY ЗА ПРОМЯНА В ДОМА

Правилното планиране е сърцевината на успеха.

Като интериорни дизайнери ние от Laura Ashley знаем какво да попитаме и как от отговорите на клиента да създадем място, в което той да се чувства добре. Важно е за какво иска да използва помещението, какъв е ритъмът му на живот, какво обича да прави вкъщи и т.н. От отговора на тези и още много такива въпроси, от малкия разговор се заражда индивидуален, наистина специален интериор, който е само и неповторимо за клиента. Защото индивидуалността в дизайна е водеща. Ето няколко важни посоки, в които мислим, докато чертаем и сътворяваме уюта във вашия дом.

В търсене на вдъхновението
Резултатът от този първи етап на въпроси и отговори е дизайнерският борд. В него освен вдъхновяващите елементи има и всичко, с което по-късно ще декорираме помещението – от цветовата палитра, до мостри на тапети, латекс, тъканите за завеси и мека мебел, дървото и другите декоративни елементи. Добавени са и снимки, които сме направили на полилеите, спалното бельо, килимите и дори декорацията на помещението.

Пазете се от грешки

Не се поддавайте на майсторите, които сте извикали да ремонтират, и които винаги бързат и искат да довършат работата си, включително да боядисат стените. Ако прибързате с избора си, преди да имате яснота за тъканите, по-късно ще се наложи да се съобразявате с техния цвят при многократно по-ограничен избор на текстил. Поставянето на латекс или тапети е работа за един ден, така че може да изчака вашия цялостен избор.

Пазарувайте умно

Важно е да подбирате материите мъдро, особено ако пазарувате по интернет. Освен че спестява време, покупката онлайн предлага и в пъти по-богат избор. Но ще ви бъде безценно преди да кликнете бутона „Купувам“, да се запознаете с характеристиките на естествените материали. За да изберете тъканта, която е най-подходяща за вас, трябва да вземете предвид , че естествените съставни части като памук, лен, вълна и коприна имат характеристики, които се отразяват на поведението на тъканите.

  

Запознайте се с материалите

Характеристиките на различните тъкани не се отразяват на качеството и дълготрайността на тъканта, но трябва да се вземат предвид, за да няма неприятни изненади и да може да предвидите правилната грижа за тях във времето.

Така например, ако тъканите от  изпредените влакна като вълна, лен и памук може да образуват топчета, да се отпускат и мачкат, да варират на дължина при по-влажен въздух, то коприната носи следи от бубените влакна и съответно има удебеления на нишките, които подсилват натуралния ефект. Убедете се, че артикулите ви от коприна са защитени от слънцето с подплата, защото това удължава живота им. Пазете коприната от измачкване, което прекършва влакната и оставя следи. 

Кадифето от преобладаващ памук и/или коприна има посока и оптически ефект на светлина и сянка. Особено при дамаски за мека мебел, смачкването на влакната не само не се отразява на качеството на тъканта, но прави мебелите уникални.

Що се отнася до естествената кожа – всяко парче е уникално. Така, както няма 2 еднакви животни в природата. Например има нюансиране в обагрянето, неравност в дебелината на кожата, а естествените драскотини са не просто нормални, но и търсени като ефект, защото допълват ексклузивността на материала. С времето тази кожа старее красиво, защото естествените й характеристики се подсилват.

Дървените мебели от своя страна носят характеристиките на самото дърво, от което са направени. Всеки дървесен материал има своите специфики, но като цяло от такава мебел може да се очакват вариации в цвета и избеляване на цветовете при излагане на слънчева светлина. Дървото реагира на въздуха, като поема и губи влага. При добра влажност материалът се държи стабилно, но при прекалена сухота може да се отворят луфтове или дори пукнатини. Затова е от изключителна важност да поддържаме мебелите и тъканите правилно. Дървото периодично се третира с масла, за да остане стабилно, а тъканите се почистват само по указанията на производителя. Коприна, кадифе, жакард, принтиран лен и памук обичайно се почистват само на химическо чистене, защото прането в домашни условия може да ги повреди или да наруши цветовете.

   

Планирайте финансите
Много важна част от работата ни на интериорни дизайнери в Laura Ashley е да преценяваме бюджета, с който разполага клиентът във всеки един момент от хода на проекта. Така ние няма да предложим проект, който не съответства на неговите финансови очаквания и винаги ще дадем правилния съвет за баланс между желанието и възможностите. Една от тайните на професията ни е изкуството да постигаме търсен ефект по различни начини. Ние подготвяме бюджетиране на проекта във всеки детайл, който се изисква от нас – строително-ремонтни работи, цена на обзавеждането и декорацията, стойност на изработките. Наша грижа е да осигурим изпълнение по оферираните от нас цени. Това позволява предварително да знаете колко ще струва промяната и така се освобождавате от несигурността, а тя е заменена от нетърпеливо очакване на новия ви интериор.

Сподели тази статия