ИЗКУСТВОТО НА БЛАГОПОЛУЧИЕТО

Няколко съвета за създаване на спокойна и отпускаща атмосфера у дома

Зададохме си въпроса –по какъв начин интериорът влияят върху нашето настроение и благополучие?

Постигането на вътрешно усещане за благополучие  и спокойствие е от особено значение за повечето хора. Започваме с думата постигане – защото това е нещо, върху което се работи постоянно.

Голяма част от това, което правим, и средата, в която се намираме, допринасят за това как се чувстваме ежедневно.

Всички знаем, че не е възможно винаги да контролираме всичко, и неизбежно животът ще ни подхвърля криви топки от време на време. Но има толкова много неща, които можем да направим, за да поставим основите, за да постигнем чувството за благополучие.

"Когато цветето не цъфти, вие въздействате на средата в която то расте - а не цветето"

Създаване на правилната среда

Цветове

Доказано е научно, че цветовете и дори техните нюанси влияят пряко и конкретно на нашето настроение и на начина, по който се чувстваме.  Например, ако използвате тъмни цветове за стените и ярки за меката мебел в относително малко пространство, крайният ефект може да е грандиозен, но в крайна сметка няма да се чувствате комфортно. Вместо това, ако използвате светли, леки и въздушни цветове, с деликатни мотиви, цялото пространство ще се промени – спокойствието ще изпълни не само къщата, но и вас.

Осветление: 

Да си планираш умно осветлението означава да имаш директен начин да променяш настроението в дома. Таванното осветление може да е доста сурово, защото хвърля светлината право надолу и създава силни сенки. Затова димерното управление е важно, за да регулира силата на светлината. Безценни са и кристалите, защото те пречупват лъчите, разпръскват ги и ги оцветяват. В тази игра усещането за цветна дъга и въздушност са неповторими.

За домашна и релаксираща среда почти винаги  локалното осветление е предпочитано. То е по-меко, фокусирано и създава много повече уют.

Говорейки за осветление,  не можем да подминем светлината на свещите. Освен, че те са първоизточник на спокойна и релаксираща атмосфера, допълнително ароматът им може да влияе на настроението. Разпръснати  или групирани на различни места в дома, свещите имат непосредствен и незабавен ефект на релакс, независимо от настроението, с което сме прекрачили прага на дома.

Разчистване: 

Напоследък излизат много книги, разработват се цели теории за това, как да поддържаме дома си и как да подреждаме пространството. Особено популярен е методът на Мари Кондо/Marie Kondo. Но както и да го извъртаме, ясно е едно – няма как да сте щастливи  и  ментално свободни в пространство, претрупано с вещи и дрехи. Има една поговорка – претрупана къща е равно на претрупана мисъл. И макар да сме далеч от идеята за минимализъм, идеята да се отърваваме регулярно от неща, които не ни трябват носи освобождаване от бреме, което определено може да ни задръсти.

Има ли по-хубаво от това, да се завърнеш в един подреден и спокоен дом?

Да си внимателен към себе си

Да, важно е да насочвате вниманието към самите себе си, за да се чувствате добре. Кой не обича да се поглези малко? Повечето от нас се надпреварват с времето в изпълнение на какви ли не задачи и ангажименти, и вниманието ни е ангажирано с познати, близки, семейство и приятели, но не и със самите нас. Да отделите време за себе си сега и да го правите регулярно е наистина важно. Защото „от празна чаша не можете да отлеете“.

Как да отделиш време за себе си е абсолютно индивидуално решение. Вие знаете най-добре за себе си дали ви се иска гореща вана на свещи, или да почетете книга в усамотение. Дали да изпиете ритуално чаша чай на фона на любима музика, или пък просто да релаксирате загледани в огъня на камината. Комфортът да останете със себе си е жизнено необходим и най-главното – изчистен от вина.

Сподели тази статия