РЕД И БЛЯСЪК В КУХНЯТА – КАК ДА СТАНЕ?

Разумното организиране на пространствата за съхранение в кухнята са от особено значение в днешните фамилни домове. Традиционно вече кухнята е не просто мястото за готвене, но също за хранене, забавление, и най- вече е центърът на семейния живот.

Към кухнята има толкова много изисквания и очаквания, но най-основното е да се поддържа подредена и всяко нещо да е на мястото си.  Вградени шкафове, плотове за съхранение, скрити механизми, аксесоари за чекмеджета – има много умни идеи, които да включите в следващата си кухня.

Плотът ви е покрит с посуда и уреди? Бутате всичко в шкафовете, а не намирате място за готварските книги? Ако е така, не се притеснявайте – не сте сами… Ето някои съвети, как да организирате семейната кухня.

Място за всичко и всичко на мястото си

Дори и да е очевидно, отново го казваме – поддържайте ред в кухнята, защото това я прави приятна за ползване. Поддържайте работните повърхности чисти и бляскави. Когато имате централен остров, който използвате и за маса – отстранете посудата – оставете го подреден и декориран след като работите за да се насладите на красотата му и да ви е приятно да поседнете край него.

Използвайте чекмеджета – дори зад вратите на шкафа

Не се ровете в задните части на шкафа за всяка дреболия, подредете посудата и уредите в чекмеджета колкото е възможно повече, за да имате лесен достъп до тях. Това прави и съхранението и ползването достъпно и приятно. Възползвайте са максимално от пространствата като подреждате посудата една в друга.

Предвидете си контейнери за продукти.

Предвидете ги близо до хладилника, за да разтоварвате бързо и лесно хранителните покупки.  Панелите с кошници на колелца са идеални за подреждане и ползване на всякакви пакети и буркани, механизмите са леки за издърпване и всичко ви е ”под ръка”.

Поддържайте реда в чекмеджетата с допълнително вградени пространства

Съхранявайте важните и най-изпозлвани вещи под ръка във вградени чекмеджета, защото и в най-голямата кухня има необходимост да се подредят например кърпите, дъската за рязане и подносите за сервиране.

Направете от любимите си вещи декоративна композиция

Имате ли готварски книги, които постоянно ползвате? Или старинен чайник? Скъп порцелан? Аранжирайте ги на отворени полици в кухнята, които служат както за декорация, така и за оползотворяване на всеки сантиметър от наличното пространство.

Сподели тази статия