ИСТОРИЯТА НА ЕДИН ДИЗАЙН: ЛЕТЕН ДВОРЕЦ

Дизайнът Летен дворец е предложен в каталога на Laura Ashley  за първи път през 1988 година и тази година честваме 30 годишен юбилей! Каква е тайната на този дизайн, който не само не остарява, но чиито превъплащения (вариант Елведен) го надминават по популярност?

В каталога за интериор от 1988 за представянето на вдъхновението „Летен дворец“ четем: „ Настъпването на лятното слънцестоене, предвещава оттеглянето на китайските императори към летните им дворци. Там те ще се насладят на свежия, чист въздух, сладките аромати на цветя и звучните песни на сладкопойните птици.“ 

Оргиналното парче плат, закупено на аукцион на Christie’s

Архивът ни разказва

През 1990 на аукцион на къща Кристи (Christie’s auction house) дизайнерите на Laura Ashley закупуват едно парче плат тип „шинц“ (памучен плат с цветен печат и гланцирано покритие, който се използва за завеси и дамаски). Парчето плат е от периода на крал Едуард (1901-1910) и на него са принтирани клони от дърво в китайски стил (с богати цветове), с накацали славеи и пеперуди.   Живописно орнаментираните цветя по клоните са принтирани в ярко червено, нефрит и императорско синьо.  Първоначално дизайнерите на Laura Ashley адаптират дизайна само за текстил, но от 2005 той е претворен и в тапети.

 Работата на нашите художници до оргиналният принт

 

Архивна рисунка на славей от оргиналния принт

 

Със своя 30 годишен юбилей, дизайнът Летен дворец влезе в историята на Британския дизайн, като идеален представител на идеята за уют и елегантност на всяко пространство.

Сподели тази статия